Sommige mensen hebben tijdens hun herstel na COVID-19 (het nieuwe coronavirus) ernstige klachten of beperkingen. De huisarts of medisch specialist kan in dat geval beoordelen of iemand in aanmerking komt voor eerstelijns paramedische herstelzorg. Deze herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. De herstelzorg wordt tot 1 augustus 2022 onder voorwaarden vergoed uit het basispakket. Een belangrijke voorwaarde is de bereidheid van patiënten om mee te doen aan onderzoek naar het effect van de herstelzorg. Dit betekent dat je als patiënt toestemming moet geven voor het delen van de gegevens over de duur van je behandeling met een Landelijke Database Fysiotherapie (LDK). Het herstelzorg programma duurt maximaal zes maanden of 50 behandelingen en de verwijzing van huisarts of specialist moet maximaal vier maanden na het doormaken van een covid infectie worden afgegeven.
Fysiotherapie bestaat tijdens het covid herstelzorg programma uit het in kaart brengen van de beperkingen en klachten in het dagelijks leven. Er is aandacht voor verdeling van de energie over de dag, mogelijke long-/ademhalingsproblematiek na het doormaken van covid en opbouw van conditie en kracht. Zo nodig vindt er overleg plaats met de andere betrokken paramedische disciplines. Doel is samen toe te werken naar herstel. Binnen onze praktijk zijn Sarah de Bruijn, Anne van Lobenstein en Michelle de Jong, geschoold in het behandelen van covid-patiënten.
Boek online een afspraak met onze fysiotherapeuten.
Ja, bij het declareren van de fysiotherapie op de Covid herstelzorg wordt het eigen risico aangesproken. Dit komt omdat de volledige Covid herstelzorg van 6 maanden vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
U heeft recht op de Covid herstelzorg als u na uw Covid besmetting langdurige klachten houdt waaronder vermoeidheidsklachten. Hiervoor heeft u wel een verwijzing nodig van uw huisarts en dient de revalidatie te starten binnen vier maanden na uw besmetting.