De eerste afspraak bij fysiotherapie het Zand

Wat moet U meenemen?
• Neem een geldig identiteitsbewijs mee naar de eerste afspraak.
• Neem een handdoek mee naar de eerste afspraak.
• Een actueel overzicht van uw medicijnen.
• De uitslag van eventuele röntgenfoto’s of andere relevante onderzoeken.
• Houdt rekening met de kledingkeuze en bedenkt dat u zich moeilijk gedeeltelijk moet uitkleding.

Uw eerste afspraak met verwijzing.
De eerste afspraak bestaat voornamelijk uit een kennismaking en een gesprek waarin de therapeut u vragen zal stellen over uw klacht en het ontstaan hiervan. Omdat u een verwijsbrief heeft is een screening niet van toepassing. Na het vraaggesprek vindt lichamelijk onderzoek plaats. De therapeut zal u naar aanleiding van het gesprek en onderzoek ten alle tijden advies geven over uw klacht. Indien fysiotherapeutische behandeling geïndiceerd is, stelt de therapeut samen met u behandeldoelen op waar u gedurende uw behandeltraject naartoe gaat werken. Daadwerkelijke behandeling vindt plaats na het onderzoek en na het opstellen van het behandelplan. Dit kunt u vanaf de tweede afspraak verwachten.

Uw eerste afspraak zonder verwijzing.
De eerste afspraak bestaat voornamelijk uit een kennismaking en een gesprek waarin de therapeut u vragen zal stellen over uw klacht en het ontstaan hiervan. Omdat u geen verwijzing heeft van de huisarts is de fysiotherapeut wettelijk verplicht om een screening uit te voeren. Deze screening is een onderdeel van de DTF-procedure en bestaat uit een aantal korte vragen betreffende uw gezondheid. Met deze screening wordt bevestigd of uitgesloten of u daadwerkelijk fysiotherapeutische behandeling nodig heeft.

Aan de DTF screening zijn kosten verbonden. De kosten van de DTF screening worden door uw aanvullende verzekering betaald. Indien u geen (of onvoldoende) aanvullende verzekering heeft, dan zijn de kosten van deze screening voor eigen rekening. De DTF screening telt voor de meeste verzekeraars als behandeling en wordt als zodanig in mindering gebracht op het totaal aantal te vergoeden fysiotherapeutische behandelingen.

Na de screeningsprocedure vindt een verder vraaggesprek plaats over u en uw klacht, waarna de therapeut u lichamelijk zal onderzoeken. De therapeut zal u naar aanleiding van het gesprek en onderzoek ten alle tijden advies geven over uw klacht. Indien fysiotherapeutische behandeling geïndiceerd is, stelt de therapeut samen met u behandeldoelen op waar u gedurende uw behandeltraject naartoe gaat werken. Daadwerkelijke behandeling vindt plaats na het onderzoek en na het opstellen van het behandelplan. Dit kunt u vanaf de tweede afspraak verwachten.

Tips en advies voor het maken van de eerste afspraak.

  • Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de dekking voor fysiotherapie van uw zorgverzekering.
  • Neem een geldig identiteitsbewijs mee naar de eerste afspraak.
  • Neem een handdoek mee naar de eerste afspraak.
  • Wilt u liever behandeld worden door een man of door een vrouw? Geef dit van tevoren aan bij de assistente.
  • Bij uw eerste afspraak kan een stagiaire fysiotherapie aanwezig zijn, mocht u hier bezwaar tegen hebben, geef dit dan aan.


Wij maken gebruik van vragenlijsten.

Binnen onze praktijk maken wij gebruik van vragenlijsten. De vragenlijsten gebruiken we o.a. om een zo goed en breed mogelijk beeld wat betreft uw klachten te krijgen zodat we u een optimale behandeling kunnen aanbieden.

De vragenlijsten worden zo mogelijk voor de 1e afspraak naar uw e-mailadres verstuurd zodat u deze thuis al kunt invullen. Is dit niet mogelijk dan worden de vragenlijsten tijdens de 1e afspraak ingevuld.

Plan vandaag nog jouw afspraak

Tellus commodo enim risus ornare, fusce sit magna